2008. szeptember 13., szombat

Arisztotelész etikája

Még Arisztotelész is vallotta: „A közösség, a polisz minden más javak fölött áll; az egyén csak annyiban lehet individuum amennyiben a polisz tagja.” Most, hova legyek ezzel a kijelentéssel?
Vagy téves az állítás, vagy idejét múlt, vagy az egyén nem individuum? Mi van a közösséggel, és mi van az egyénnel ma? A ma társadalma hova tart, és a ma társadalmának van e szüksége az egyénre? Ne felejtsük, az új jelszó, a globalizáció!
Nem merem kimondani – de mégis – csak félre ne értse valaki: szükségünk van Arisztotelészre, az eredetire, ma! Egy biztos, hogy a mai társadalmi keretek nem kedveznek a Magyar Nemzetnek. Túl alkalmazkodók vagyunk, a helyett, hogy magunkat adnánk.
De, hát kik vagyunk? Van énünk, van nemzettudatunk, van múltunk, van jelenünk, van jövőnk? Talán a Magyarról már több mint 80 éve lemondott a világ? És mi magunk? Ki vagy Te Magyar, és hol vagytok?
Közös Európa. Miben közös? És miben van a nemzetek ereje? Ki foglalkozik azzal, hogy a Magyar Nemzet a közös Európában identitását felfedezze, visszakapja, illetve ami még van belőle a múltból, azt megőrizze.
Sajnos a politika, nemzetáruló. Ha bátor lennék, akkor azt mondanám, hogy a politikusok a nemzetárulók, mert mint a prostituáltak, huncut garasokért dobják oda értékeinket, jövőnket. Igaz, nem a magukét, hanem másokét, mindannyinkét. Mert számukra kincs az, ami saját életük, boldogulásuk, napi vágyaik kielégítését szolgálja, valami torz, szubjektív értékrend szerint. Ez a torzulás azért lehet, mert magukat képzelik istennek. Ahelyett, hogy istenítik magukat, inkább Isten értékrendjét kellene magukévá tenni. És ami ennél nagyobb baj, hogy az a nép, amely e földön él, az is ezt tanulja meg, értékrendje az értéktelenség. Amit ma megszerezhetsz, ne halaszd holnapra, és ne hagy másnak. Cigány vircsaft ami ebben az országban folyik, meg sem érdemli a Magyar, hogy Magyar legyen. Hát ne vesse senki szemére, hogy porlik és elvész, ha önmaga falja fel jövőjét.

Nincsenek megjegyzések: