2010. április 13., kedd

Még egy kicsit ki kell tartanunk, az után bele kell húznunk!


(A választás második fordulója előtt!)

Mert hisszük, hogy ameddig eljutottunk, már az is a kegyelemnek köszönhető! És, „ha Isten velünk, ki ellenünk!” Bár ez a mondat a Rákóczi család jelmondata volt, mely család kihalt már a XVIII. század közepén, de magyar volt, és harcos volt magyarságáért! Így a Rákóczi család jelmondatát szabadjon magyarként átörökítenünk, és velük együtt minden magyar ős nevében is, e jelmondattal védelemre, helytállásra buzdítani – ha nem is karddal, de imával – hazánkért, és nemzetünkért!
Mert nincs vége a választásnak! Mi, itt már leszavaztunk, és befejeztük a választást, de az Ország sorsa még nem dőlt el! A patkó még nem népesedett be, mert kiadó még egyéni választókerületi hely: Budapesten 21 hely, Baranya megyében 1 hely, Bács – Kiskun megyében 1 hely, Békésben 1 hely, Borsódban 10 hely, Csongrádban 3 hely, Fehér megyében 2 hely, Hevesben 4 hely, Jászságban 6 hely, Komárom – Esztergom megyében 2 hely, Nógrádban 1 hely, Pest megyében 2 hely, Szabolcsban 3 hely, azaz a 176 helyből összesen 57 hely még kiadó.



A területi lista eredménye magáért beszél:




Soha nem látott egységes eredmény, hát ennyire nagy a baj! Az eredmény, a pártok vonatkozásában a következő képen néz ki:

Pártok neve
szavazat
mandátum
százalék
Összesen
10 247 101
265
100,00%
FIDESZ-KDNP
5 439 257
206
77,74%
MSZP
2 078 802
28
10,57%
Jobbik
1 692 210
26
9,81%
LMP
643 096
5
1,89%

Konklúzió:
A 176 egyéni választókerületből 119-ben dőlt el a szavazás már az első fordulóban, vagyis ennyi helyen szerezte meg az egyik jelölt a szavazatok legalább felét. Az összes ilyen körzetben a Fidesz-KDNP politikusai szereztek képviselői mandátumot.
Összesen 64 mandátumot osztanak ki a parlamentbe jutott pártok között az országos kompenzációs listáról. Ennek lényege, hogy a vesztes egyéni jelöltekre leadott töredék szavazatok alapján is juttatnak képviselői helyeket az őket indító pártoknak. A számításba a jelöltekre és a területi listára leadott, de mandátumként nem hasznosított voksok is beleszámítanak.
A Fidesz-KDNP a nagyarányú egyéni győzelem miatt maximum két-három listás helyben reménykedhet. Giró-Szász András politikai elemző, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója azt mondta az InfoRádiónak, becslése szerint, ha a Fidesz az 57-ből 50 körzetet megnyer a második fordulóban, akkor az országos listáról még 2 mandátumhoz jut, ezzel meglehet a kétharmados többsége.
A Fidesz-KDNP a 119 egyéni mandátum mellé 87 képviselői helyet szerzett a területi listákról, vagyis összesen 206 képviselője már biztosan lesz az országgyűlésben. Ez a biztos kormánytöbbséghez elegendő, ám a pártszövetségnek még a kétharmados többség megszerzésére is van esélye. A kétharmadot biztosító 258 mandátumhoz még 52-t kell szereznie a Fidesznek, és erre elemzők szerint is jó esélye van.
Második fordulót 57 körzetben tartanak április 25-én, ezek közül 56 helyen fideszes politikus nyerte az első kört. Az egyetlen kivétel a fővárosi 20. számú körzet, a XIII. kerületben Tóth József szocialista polgármester 44,7 százalékot gyűjtve nyert Spaller Endre (Fidesz-KDNP, 36,4 százalék) előtt.
A Századvég Alapítvány számításai szerint az MSZP-nek legfeljebb hét választókerületben van esélyes a győzelemre, azonban sokszor itt is csak rendkívüli esetben, például ha az összes LMP-szavazó a második körben inkább az MSZP-t választja.
A fővárosban 21 körzetben rendeznek második fordulót, ebből 13-ban az LMP, 8-ban a Jobbik jelöltje végzett a harmadik helyen. Ahogy arra politológusok felhívják a figyelmet, kérdéses, hogyan viselkednek a kis pártok szavazói, a győzteshez húznak, vagy megpróbálják megakadályozni a kétharmadot.
Ezen kívül még legalább 8 egyéni választókerületben kellene az MSZP-nek fordítani, vagy néhány esélyesebb megyében a Jobbik jelöltjének diadalmaskodnia, Giró-Szász András szerint azonban ez kizárt. (http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-345597-ből idéztünk)

Miért kell a 2/3-os többség?
Ha nem éri el a FIDESZ a többséget a parlamentben, akkor megint az a párt marakodás lehet, mint ami volt eddig, az ország pedig nem bír kikeveredni ebből a zűrből. Azért van erre esély, mert az eddigi kormányzó párt elszámoltatása mindennek a feltétele, akik mindent meg fognak tenni azért, hogy ez ne történjen meg. Az eddigi időszak, hatalom, történetének a lezárása feltétlen szükséges a rendteremtés miatt. Hiszen erkölcsileg kell rendet teremteni először, megújulni csak morálisan lehet, különben erről beszélni sem érdemes. Abban ugye egy a vélemény országunkban, hogy megújulás nélkül nem maradhat talpon a Magyar!
A 2/3-os többség fontossága abban van, hogy az elmúlt nyolc év minden szemetének felszámolása, jogilag politikailag és történelmileg is felelőssége a soron következő hatalomnak, mely alatt nem csupán a kormányt kell érteni, hanem – és legfőképpen – a parlamentet. Az új hatalomnak, most gyorsasággal, határozottsággal, és a tudatosan, szélsőségektől mentesen, ráadásul érzelemmentesen és higgadtan, következetes takarítást kell elvégezni, ami a törvényi keretek felállítását, kimunkálását is jelenti. A másik pedig az ország pénzügyi stabilitásának a biztosítása, mely nemzetközi bizalom kérdése is, amit a 2/3-os többségű kormány képes kifelé elhitetni.
Természetesen mindennek feltétele is van, mellyel úgy tűnik, hogy a FIDESZ tisztában van. Nagyon erős politikai nyomásra számíthat jobbról is balról is, ami azt eredményezheti, hogy a rend megteremtéséhez csekély négy év végére felőrlik, ami nem érdeke, de az országnak sem érdeke. Ezért a FIDESZ-nek nagyon széles civil bázisra - mint partnerre - kell építenie stratégiáját,  kommunikációját, tehát nemzeti egységet kell teremtenie, melyben kortól, nemzetségtől, ideológiától, fajtól és vallástól független egységet kell megteremtenie, ami azt jelenti, hogy az országgal nem politikai fórumokon kell kommunikálnia! Ha a politika vitorlájából ilyen módon sikerül kifognia a szelet, mert fölé hajózik, akkor remélhetjük mindnyájan azt, hogy kikecmergünk bajainkból, és sikerül felzárkóznunk Európához, és mindazon felül talán végre sikerül kievickélnünk a politika által vezérelt gazdasági történetből is. A Nemzetnek nagy feladata az, hogy ebben a munkájában a hatalmat támogassa, és ne üljön fel a politikának, ne hagyjuk, hogy a politika „kicsináljon” bennünket önző érdekeinek áldozatává alázza az országot! Most, mikor erre érzékeny kormányzásra számíthatunk, kell, hogy érzékennyé váljunk mi is! Bölcsességet, türelmet, éberséget, áldozatot, tiszteletet egymás iránt, és alázatot vár tőlünk ez a kor! Oda kell végre tenni magunkat is, ahol ránk építenek és számítanak, sőt, ahol sorsunkról dőlnek el a dolgok! Ezért fontos, hogy mi lesz a még szabad 57 egyéni választói hely sorsa! Az, amivel az MSZP fenyeget, meghallani sem szabad, mert az eleve olyan antidemokratikus feltételezés – ami a politikai múltját, és saját gondolkodását bizonyítja, ilyen pártnak, még az elért eredménye is sok. Ilyen érveket felsorakoztatni, feltételezni, egy demokratikus ország demokratikus pártjának, aki parlamenti tagság várományosa, az országra nézve is szégyen! Az ilyentől el kell határolódni, vissza kell az ilyent utasítani! Ránk vetül valami rettenetesen sérelmes, szégyentelen dolog, amihez semmi közünk!
Legyen úgy, ahogy sorsunkért felelős Isten szándéka jónak tartja. Imádkozzunk, hogy ha egyet is talál közöttünk, akiért e Nemzetet megmenteni érdemes, akkor mentsen meg Bennünket, és azért is imádkozzunk, hogy legalább annyi arra érdemes embert találjon, akiért megmenteni érdemesnek tart Bennünket! Mária, Magyarok Nagyasszonya legyél közbenjárónk, és könyörögj érettünk!

De mindezen túl, aki még szavazási jogával élhet a második fordulóban, az tekintse egy országért, egy Nemzetért felelősnek magát! Kötelességének tekintse, és menjen el szavazni! Szavazatára mi mindannyian kik Magyarországért és Nemzetünkért felelősséget érzünk, számítunk! Ne hagyjatok cserben bennünket, a többséget! Nagyon fontosak vagytok nekünk, mi kevesen vagyunk nélkületek! Ezért mi, értetek is imádkozunk, hogy vegyétek magatokra a Szentlélek megerősítő kegyelmét, ne kerüljetek a mulasztás vétségébe!

Nincsenek megjegyzések: