2008. május 26., hétfő

Mit tervezel a nyárra?


Az iskola kapuk bezárnak. Ki elballag, ki érettségizik, ki csak töltődik a következő évre. De valami más kerül a fiatalok fókuszába, mint az elmúlt hónapokban. Tervezgetések, álmodozások; kunyizás anyunál, apunál, egy csábító nyári programra. De mennyire foglalkoztat az a gondolat, hogy előre tekints, hogy a jövőd tervezgetésébe kezdjél, arról szőjél álmokat, esetleg erre a nyárra beütemezzél a jövőből egy csipetnyit, hogy megpróbáld magad, hogy teszteld magad, mire is vagy képes, mennyire áll hozzád közel az álmod? A szórakozás, a lazulás, a kiengedés kell, most vagy fiatal, de azért mert fiatal vagy, sőt, ha már azt állítod magadról, hogy Te felnőtt vagy, tudsz magadra vigyázni, akkor felelősséged is van már azért, hogy milyen társasággal töltöd idődet. Kikkel próbálod jól érezni magad.
Szóval, ha már nagy vagy, önállósodni akarsz, akkor kell, hogy legyen már értékrended, mi kialakult Benned. Az értékrend, melyet olyan értékrend mintájára alakítasz ki, ami számodra követendő példa, minta. Van ilyen előtted, összeállt már a kép benned? Érlelni kell persze, de vannak szüleid, a családod, akiket használhatsz arra, hogy zsűrizzenek, csak kérjed meg őket, hogy mondjanak véleményt. Persze, hogy ehhez alázat is kell, de hát erre tanít a vallásosságod is, amit ha komolyan gondolsz, akkor vedd kezedbe a Szentírást, Szent Pál leveleit, János apostol leveleit, vagy Jakab apostol levelét. Ne sajnáld az időt, hogy elolvasod ezeket. Olyan alapokra építkezzél, melyek szilárdak és örökérvényűek.
Nehezen megy, csábítanak a haverok, az iskolatársak? Ha idődet megtanulod beosztani, hogy erre is és arra is jusson időd, akkor meglátod, elégedett leszel magaddal, és ha elégedett leszel, megnő az önbizalmad is, és szabadságod nem rabságod lesz, nem szabatosságod lesz, hanem örömöddé válik. És, ha még mindig nehéz, akkor fogadd meg Teréz anya tanácsát, aki azt mondja, hogy ha nincs rend benned, akkor kezdjél el imádkozni, rendszeresen, apró fohászokkal, alakítsd ki imaéletedet. Tanulj meg imádkozni, ahol a kérés nem szégyen, de a dicsőítés felemel téged! Érezz rá Isten szeretetére, engedd közelebb magadhoz Istent, és tervezgessél vele. Hívjad és kérleljed, szólítsd Őt társadnak, és jönni fog Hozzád, pontosabban észre fogod venni, hogy ott van melletted. Neked kell nyújtani felé kezed, mert e karnyújtásnyira van tőled.
Hittanos társaiddal kezdj el szervezkedni. Eger vár téged is! Katolikus Ifjúsági világtalálkozó lesz az idén Sydney-ben, ahova nem valószínű, hogy eljutsz, de a Magyar Katolikus Ifjúsági Napok talán elérhetők a számodra is. Eger, 2008. július 17-20! Többet megtudhatsz róla: a honlapon. Legyen a nyár a tőkéd, a Te gazdagságod, melyből profitálhatsz egy életre.

Nincsenek megjegyzések: